Bra att tänka på vid ägarbyte

Här är några praktiska tips för att underlätta vid ett ägarbyte för en fastigheterna som ingår i samfälligheten.

Att bo i en samfällighet skiljer sig lite från en del andra boendeformer. Vi delar på en massa saker som ingår i vår gemensamhetsanläggning. Det handlar om allt ifrån vägarna genom området, lekparker och gräsmattor, belysning, soprum, garage, parkeringar, avtal med Telenor för bredband, Tv, stream och inte minst rören i marken som förser ditt hus med värme, varmvatten och kallvatten. En hel del med andra ord. Detta förvaltar vi tillsammans i en förening där varje fastighetsägare är medlem. Den månadsavgift du betalar går till våra gemensamma kostnader. Varje månad får du en faktura på månadsavgiften skickad till dig. Bäst för alla är om vi kan sätta upp ett autogiro för den betalningen. Då behöver du aldrig hantera faktura, vi ser att den är betald och automatiskt få den bokförd.

Att göra innan ni flyttar in

För att komma igång med betalningen via autogiro behöver du skicka ett mejl till föreningens kassör Viveka Lundin som har mejladress eekonomen@gmail.com med dina kontouppgifter så fixar hon resten.

Samfälligheten har ett gruppavtal med Telenor där bredband, Tv, stream och utrustning som krävs för detta ingår. I samband med ägarbytet behöver ni meddela Telenor att ni flyttar in och vill ta över avtalet. Det mest fördelaktiga sättet att göra det på är genom en överlåtelse. Då slipper ni att betala en startavgift och skicka utrustningen fram och tillbaka. Ni gör det på den här länken. Där finns en blanketten som man fyller i samt mejlformulär där den kan laddas upp. OBS att den behöver skrivas under av både utflyttande och inflyttande medlem. Om den före ägaren haft extratjänster som tex utökade programpaket kommer de att tas över vid överlåtelsen. Se till att de avslutas om ni inte önskar det.

För att hålla alla som bor här informerade om vad som händer skickar styrelsen regelbundet ut mejl på en sändlista. Skicka de mejladresser som ni vill ska få de här mejlen till ordförande så läggs ni till i gruppen. Då kommer ni också att få ett välkomstbrev med diverse information som är bra att känna till.

Vi har även en Facebookgrupp för alla som bor här där du eller ni är välkomna att vara med. “Händer på Bärnstensvägen” heter gruppen. Där gör ni själv en anmälan om att få vara med.

När ni hunnit landa i ert nya hus kommer ordförande förbi och berättar lite mer om hur det fungerar i vår samfällighet.